Nie jesteś zalogowany.
Już 5 banków umożliwia założenie lokat stricte internetowych bez wychodzenia z domu i zakładania rachunków w tych bankach. Te banki to:
DnB Nord,
Bank Pocztowy,
Bank Ochrony Środowiska,
Meritum Bank oraz
Getin Noble Bank (lokaty pod szyldem Open Finance).
Ja osobiście mam założoną roczną lokatę w Open Finance na 5,65%, ale dzięki temu, że kapitalizacja jest dzienna, odpowiada to normalnej lokacie o oprocentowaniu 7,17%
Być może są wyżej oprocentowane lokaty, ale tu wszystko robię przez internet ![]()
Jak czegoś nie wiecie - pytajcie ![]()
W Lukas Banku I Aliorze też można zakładać lokaty przez internet, ale w Lukasie wpierw trzeba mieć konto (przynajmniej techniczne), a w Aliorze przynajmniej nr klienta, co można załatwić przez kuriera.
Ja mam takie pytanie w kwestii technicznej. Chce założyć lokatę internetową w jednym z wymienionych przez Ciebie banków. W jako sposób bank jest w stanie zweryfikować dane właściciela lokaty?
W Lukasie i Aliorze musisz mieć konto w tych bankach - w Aliorze bez wizyty w banku się nie obejdzie, a w Lukasie musisz płacić za konto lub go aktywnie używać...
A w przypadku tych 5 banków nic takiego nie ma miejsca.
Napiszę jak jest w przypadku Lokaty Open Finance.
Dane podajesz we wniosku przez internet, sprawdzasz przed zaakceptowaniem. Podczas wypełniania wniosku o założenie lokaty, podajesz albo numer rachunku, gdzie mają Ci przesłać pieniądze po zakończeniu lokaty, albo zaznaczasz, że pieniądze mają wrócić na ten rachunek, z którego zrobiłeś przelew.
Na adres e-mail, który podałeś we wniosku przychodzi ci adres strony do logowania wraz z loginem. Na komórkę przysyłają Ci hasło. Jak się zalogujesz, sprawdzasz numer rachunku, na który powinieneś przelać pieniądze na lokatę oraz dane. Po 1-2 tygodniach przesyłają Ci papierowe potwierdzenie założenia lokaty pocztą, gdzie kolejny raz możesz sprawdzić swoje dane.
Bank dla tej lokaty to Getin Noble Bank SA
Lokatę internetową Open Finance możesz założyć lub porównąc z innymi lokatami np. tutaj porównanie lokat
Ostatnio edytowany przez tasssman (2010-03-13 14:30:46)
Dzięki
W tym wszystkim zapomniałem, że zanim dostaniesz potwierdzenie założenia lokaty, musisz oczywiście przelać pieniądze na rachunek tej lokaty ![]()
Nic dodać, nic ująć - wszystko wygląda tak, jak napisał tasssman
wygodna i dobre oprocentowanie - to podstawa ![]()
No niestety w tym porównaniu lokat nie ma wszystkich lokat, w tym kilku dosyć konkurencyjnych...
Praktycznie niemożliwe jest, aby były tu wszystkie lokaty dostępne na rynku - ale pracyjemy nad tym z naszymi partnerami.
Ale zauważ, że jest tu lokata OF, która jest jedną z najlepiej oprocentowanych lokat, a dodatkowo możesz ją założyć przez internet...